• Hem
  • Blogg
  • Tänk att papper kan vara så intressant

Tänk att papper kan vara så intressant

Idag anlände ett anspråkslöst litet paket innehållandes pappersprover. Här fanns prover på kartong, papper och kort. Allt för att jag skulle få en möjlighet att klämma och känna på allt som inom kort ska klädas i Världsregeringens färger.

Det var en härlig känsla att skära av den röda tejpen och öppna paketet för att se de väl inpackade proverna. Det första som mötte mig var en låda, en riktigt stabil härlig låda som ingav en känsla av kvalitet. Valet av låda är verkligen ingen enkel sak. Allt från hur stor den ska vara till i vilket material. Jag har valt att göra Världsregeringens låda så liten som det bara är möjligt. Detta beror delvis på att jag inte gillar att frakta luft, det är både dyrt och dumt. Men en annan minst lika viktig del är att jag har så många spel i mina bokhyllor att jag knappt får plats längre. Jag hoppas att andra spelskapare tar efter och gör mindre lådor så jag kan köpa hem fler spel utan att slänga ut några gamla… Sen var det ju det där med själva kartongen. Den måste kännas stabil, jag ogillar verkligen sladdriga kartonger på saker som är tänkta att hålla länge. Världsregeringens kartong är 1,2 mm tjock och dessutom tryckts själva motivet på ett 100 g linnepapper. It will great, it will be tremendeous. Believe me! (sorry, kunde inte låta bli).

Efter att ha snurrat och vridit på kartongen tillräckligt länge för att bli en aning yr öppnade jag den och plockade fram pappersprover för olika typer av kort, markörer, regelbok och partimarkörer. Här fanns det mycket att ta ställning till. Men efter att ha böjt, bänt och luktat(!) på komponenterna kunde jag slutligen bestämma mig.

Känslan av papper... i ord?

Givetvis inser jag det hopplösa i att försöka förmedla känslan jag fått genom det skrivna ordet. Hade det gått hade jag ju inte behövt ha något prov själv. Med det sagt kan jag berätta att korten kommer att tryckas på 250 g Mono. Det kommer att bli släta fina kort som är lätta att blanda och som verkar hållbara. Men jag rekommenderar ändå att använda plastfickor, det gör jag på alla mina spel och alla mina kort. Vissa har jag till och med dubbla plastfickor på... Men det säger kanske mer om mig än korten.

Det finns 27 partimarkörer i Världsregeringen och dessa kommer att tryckas på 2 mm tjock kartong med tryck på ett 150g blankt papper. Det kändes för lite med 1,2 mm och 3 mm såg svulstigt ut och så kan vi ju inte ha det i politiken!

Partibrickor och argumentationsbräde kommer däremot att tryckas på en 1,2 mm tjock kartong med 100 g linnepapper på båda sidor. Valet stod mellan en tjockare kartong med slätt papper men jag vill dels att de här komponenterna är lägre än partimarkörerna och jag är dessutom löjligt förtjust i känslan som papper med struktur ger.

En viktig komponent som lätt glöms bort

regelbokRegelboken är en komponent som lätt glöms bort, men jag känner att den är otroligt viktigt. Det är ju ingången till spelet! Näst efter själva spellådan är det ju regelboken som ska förmedla spelet på ett sätt som gör det attraktivt att spela. Jag hade många olika alternativ i olika prisklasser och valde att inte snåla. Regelboken kommer att tryckas på riktigt läckert 150 g matt papper. Eller alternativt ett blankt, något lättare papper på 130 g. Jag gillar mer hur det matta pappret känns när jag rör vid det, men det blanka, lite lättare pappret, är smidigare att bläddra i. Jag känner på mig att jag får ändra mig en och två gånger innan jag säger något bestämt här. Jag har testat både tyngre och lättare papper med både matt och blank yta men det funkar inte alls för mig. Antingen blir det sladdrigt eller så blir det för svårt att bläddra och inget av det är tilltalande.

Den sista komponenten är ett block med sidor där man ska skriva in sina röster i slutet av spelet. Just den här komponenten fick jag inget prov på, men helt ärligt är det en komponent som jag bara har två krav på 1. Bladen ska inte trilla ur av sig själva men ändå vara lätta att ta loss och 2. Det ska gå att skriva med både blyerts och bläck utan att det smetar eller krånglar. Så för att få in lite berömda sista ord: ”vad skulle kunna gå fel…”

Bra beslut kräver bra val

För att summera det hela är jag otroligt nöjd med de olika pappersprover jag har känt på och även om det i många fall var lätt att avgöra vilken väg jag ville gå fanns det några val som var svårare än andra. När allt kommer kring kan jag dock gå i god för att Världsregeringen kommer att ha komponenter i Världsklass när det skeppas från tryck och jag kan knappt bärga mig tills jag får hålla de trycksvärtsvarma kartongerna i mina händer på riktigt!