Skip to main content

Konsten att hålla låda

Min spelsamling mår allra bäst under ständig tillväxt, men evig tillväxt på begränsad spelhylla är en delikat affär.

Känner du igen dig, du har just skaffat ett nytt spel och när du ska ställa in det i hyllan får det inte plats? För mig är detta ett ständigt återkommande problem. Den givna lösningen är att skaffa fler spelhyllor men efter ett tag tar även väggen slut. Att sätta upp extra väggar eller annektera grannens hyllor kan mötas med ett viss skepsis och då kvarstår två omöjliga alternativ: sluta köpa nya spel eller sälj gamla spel.

Allt får plats i lådanAtt sluta köpa nya spel är nästintill det samma som att sluta andas och att sälja gamla spel är som att tappa andan. Inga bra alternativ med andra ord. Det tredje alternativet är att skaffa spel i mindre lådor, och där har jag som konsument inte så mycket att säga till om. Som producent däremot har jag all makt och det är därför lådan till Världsregeringen är så slimmad.

När vi började designa lådan var jag på det klara med att den skulle vara tillräckligt stor för att rymma alla kort i plastfickor men utöver det vara så liten som möjligt. Under större delen av utvecklingsarbetet hade vi detta i åtanke när vi bestämde oss för storleken på olika komponenter. Det var visserligen sällan några problem, men ibland fick vi tänka lite extra. Vi har testat att packa komponenter och kort i plastfickor åtskilliga gånger innan vi slutligen bestämde oss för en låda.

Lådan till Världsregeringen har ytterformatet 23 x 23 x 4 cm vilket är exakt så stor den behöver vara. Det ger nämligen precis lagom med plats för att regelboken som är 21 x 21 cm och andra lika breda komponenter ska vara lätta att plocka fram. Hade vi valt en mindre låda hade det blivit för trångt att ta fram komponenterna och med det en risk att skada dem.

Förutom ovanstående rent egoistiska skäl finns en minst lika viktig aspekt att en mindre låda kräver mindre råmaterial att producera och tar upp mindre plats under transport och lagring. Det i förlängningen ger en mindre miljöpåverkan vilket är bra för alla, inte bara oss brädspelare!

Med det sagt hoppas jag att du finner Världsregeringens låda tilltalande och att den med lätthet får plats i din spelsamling. Och om du själv ska producera ett spel, tänk gärna på att hålla lådan så liten som möjligt så den får plats i min spelsamling!